Sıklık ve yoğunluk açısından dalgalanmalar (artış ve azalmalar) gösteren, ani, hızlı, ritmik olmayan, tekrarlayıcı ve amaçsız motor hareket veya sesler olarak tanımlanmaktadır. Beden tarafından oluşturulabilen, hemen hemen her istemli motor hareket ya da seslendirme bir tik olarak karşımıza çıkabilir. Bu istemsiz hareketler 18 yaşından önce başlamalıdır. Tiklerin olduğu süre ve ses veya kas (Vokal veya motor) tiklerinin birliktelik durumuna göre sınıflandırılabilirler. Eğer 1 yıldan az motor ve/veya ses tiki varsa buna geçici tik denirken, 1 yıldan uzun ama herhangi bir süreçte ses veya motor tik bir arada olmadığında kronik tik bozukluğu adını alır. Eğer tikler 1 yıldan uzun ve herhangi bir dönemde ses ve motor tiklerin bir arada olması durumunda Tourette Sendromu adını alır.
Tikler ayrıca şu şekilde de sınıflandırılabilir:
Duyusal Öncül Hisler/Dürtüler: Bu oluşum hemen karşılanması (bekletilmeksizin giderilmesi) gereken bedensel bir gereksinim, duyusal bir his olarak tariflenir (bacağımız kaşındığında kaşımadan önce duyduğumuz his gibi). Bu hisler tiklerin oluşacağı belirli anatomik lokasyonlarda oluşabileceği gibi, bazen de sadece tik yapınca kaybolan vücutta genel bir gerilim hissi Şeklinde de kendilerini gösterebilirler. En çok bildirilen bölgeler omuz eklemi, eller, ayaklar ve bacağın ön yüzü olarak bildirilmiştir.
Tedavi: Tedavinin amacı- tiklerin ortadan kaldırmak yanında daha da önemlisi sosyal işlevselliği ve okul ortamındaki potansiyellerini artırmaktır. Spor ve sanat etkinliklerine katılımlarının teşvik edilmesi ve iyi bir uyku hijyeni sağlanması tiklerin azalmasına katkılar sağlamaktadır. Tikleri iyileştirici özel bir diyet yoktur fakat bazı çocuklarda tikleri artırabildiği için kahveden kaçınılması öğütlenmektedir.