Tuvalet Eğitimi: Yaşamın ikinci yılı çocuklar üzerindeki sosyal beklentilerin arttığı bir dönemdir. Tuvalet eğitimi ise ailenin genel eğitim uygulamalarının bir örneği olarak görülebilir. Gündüz işime kontrolü genellikle iki buçuk yaşı civarında tamamlanırken, genellikle dört yaşı itibariyle gece işeme kontrolü de çoğunlukla tamamlanmış olur. Tuvalet eğitiminin; çocuğun zihinsel kapasitesi, sosyal olgunluğu-gelişimi, kültürel unsurlar ve anne-çocuk arasındaki psikolojik etkileşim gibi pek çok unsurdan etkilendiği düşünülmektedir.
Barsak ve mesane fonksiyonları üzerine kontrol sağlayan normal gelişimsel süreç sırası ile şu şekildedir:
Gece dışkı kontrolünün sağlanması
Gündüz dışkı kontrolünün sağlanması
Gündüz mesane kontrolü
Gece mesane kontrolü.
Enkoprezis (Kaka Kaçırma): Enkoprezis DSM-5’de dört yaşından büyük çocuklarda en az üç ay süreyle, ayda en az bir kez tekrarlayıcı nitelikte dışkı kaçırma ya da dışkının uygunsuz yerlere yapılması olarak tanımlanmış olup, altta yatan başka bir organik sebep bulunmamalıdır. Kaka kaçırmaya sıklıkla kabızlık eşlik etmektedir. Ayrıca 6 aydan uzun bir süre boyunca hiç kaka kaçırma kesilmemişse buna birincil enkoprezis, 6 aydan uzun bir süre dışkı kontrolü sağlandıysa bu duruma ise ikincil enkoprezis denmektedir. Görülme sıklığı5 yaşındaki çocuklarda % 2 civarındayken, 7 yaşındaki çocuklarda % 1’e indiği tahmin edilmektedir.
Tedavi: Medikal açıdan yapılan değerlendirmelerden sonra, sıra çocukla yapılacak tedavi niteliğindeki ilk görüşmeye gelir. Tedavi yönteminin seçimi nedensel etkenlere, çocuğun yaşına, sorunun sıklığına, sonuçlarına ve tedavinin aciliyetine göre planlanır.
Enürezis (Çiş Kaçırma): Enürezis DSM-5 tanı sistemine göre beş yaşından büyük çocukların üç ay boyunca en az haftada iki kez gece yatağına ya da gündüz elbiselerine idrar kaçırması olarak tanımlanır. Enürezis diurna: Gündüz altına kaçırma. Enürezis nokturna: Gece altına kaçırma. Enürezis Kontinuum ise gece ve gündüz altına kaçırma olarak tanımlanmakta olup, dışkı kaçırmadakine benzer şekilde 6 aydan uzun bu durumun kesilip kesilmemesine göre primer veya sekonder enürezis olarak adlandırılmaktadır.
5 yaş çocuklarda %20, 7 yaş çocuklarda %10, ergenlikte %2, erişkinlikte %1’e kadar düştüğü gözlenmiş olup, yaş arttıkça sorunun yaygınlığı azalmaktadır ve hastaların her yıl %13’ünün kendiliğinden iyileştiği belirtilmektedir.
Tedavi: Medikal açıdan yapılan değerlendirmelerden sonra, sıra çocukla yapılacak tedavi niteliğindeki ilk görüşmeye gelir. Tedavi yönteminin seçimi nedensel etkenlere, çocuğun yaşına, sorunun sıklığına, sonuçlarına ve tedavinin aciliyetine göre planlanır.